Friday, January 31, 2014

Resepi Kueh Ketayap

Assalamualaikum

Salam ukhuwah buat sahabat-sahabat ku di mana jua kalian berada..semoga kalian sentiasa dilindungi dan berada di bawah rahmat Allah selalu..Ameen Ya Rabb.. Selawat dan Salam buat Baginda SAW..Sollu a'la nabi..



Sejak akhir-akhir nie dah dapat balik courage untuk memasak semula..pegang sudip and kuali..rinduuu...hehe..dah lama x masuk dapur beria-ia macamnie..sebab banyak sangat moment kat dapur tue yang memang membuatkan kita rasa memang susah nak dok kat dapur...tapi skang dh back to normal..Alhamdulillah.. :)

Sejak peristiwa tue..kalau dulu asal masuk dapur jer..dok termenung..blank..teringat segala bagai moment...alih-alih terpaksalah kiter gantung sudip kuali semua...susah jadi orang perempuan yang touching sangat cam kita...luar jer nampak strong..tapi..haihhh lahhh Farr..

hehe...panjang pulak muqaddimah si Farr nie kan..
Jom2..intai resepi kueh ketayap nie..
my first try..nasib menjadi..

Bahan-bahan untuk kulit :
400gram tepung gandum
800ml air
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
sedikit esen pandan (tapi kita x letak sebab xder)

Bahan-bahan untuk inti :
Gula merah
Gula pasir
1/2 biji kelapa
2 helai daun pandan (kerat dua)
* sukatan xder..main agak2 jer.. ikutlah nak manis mana..

Cara membuatnya :-

Buat inti dulu..nanti kulit siap inti pulak tak de kan..
masukkan gula merah and gula pasir tambahkan sikit air untuk cairkan..bila dah cair gula masukkan kelapa n daun pandan..godek2 sekejap atas dapur sampai rata kelapa n gula..bila dah kering sket..tutup api n ketepikan..
nie ler rupa inti kelapa kita tadi..
gaul sampai rata n sedikit kering yer..

Untuk kulit ketayap...masukkan semua bahan dalam bekas n gaul rata..pastu panaskan pans ukuran sederhana..sapu sket ngn minyak n boleh tuang satu senduk dalam pans tadi...buat sampai jadi cam pic kat bawah nie..
nie kulit ketayap yang siap dimasak..klau boleh
buat kasi nipis..lepas tue boleh letak inti n lipat..

oke..inilah hasilnya... hehe..

Alhamdulillah..sedap n sekejap jer hidang dah habis...hehe... ;)

oke jom layan few pic yang sempat kita amik masa wat kulit kueh ketayap nie semalam..untuk benefit bersama..

timbang tepung 400gram..jangan lebih jangan kurang..

masuk air, garam n pewarna hijau

gaul sampai jadi rata cam nie

mudahkan? masa penyediaan tak sampai pun 45 minit..simple kan..

selamat mencuba!

Jazakallahu khairan jazak..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
I dont know since when i like to rant all the way about my life..my feeling..not so me anyway..but since am ranting..am feel much more better..release..Alhamdulillah..am here not to please people n everyone of you..am ranting what i want..feel free not to read it, if you're annoyed with my writings..