Sunday, February 2, 2014

Resepi Ikan Kembung Masak Taucu

Assalamualaikum

Salam ukhuwah dear blog readers..di mana jua kalian berada..semoga langkah kita hari ini diberkati Allah hendaknya..Ameen Ya Rabb..Selawat dan Salam buat junjungan besar SAW..

Hari ni kita cuti lagi..haihh...panjang cuti kali nie..masuk hari nie hari keempat dok bertapa kat umah nie..ngeee~ xper dok umah pon okeh kan.. ;)
Memandangkan hari ni hari cuti..dapurku berasap lagi..
Jeng..jeng..jeng..
hari ni kita masak makanan orang Jawa untuk lunch.. Ikan Kembung Masak Taucu..
xtau lah orang x jawa makan ke tak..
nway..jom intai resepinya..

Bahan-bahannya :-

3 ekor ikan kembung (siang n kerat 2 pastu goreng cam biasa ngan kunyit n garam)
2 sb Taucu paste (kita pakai cap tamin..cap bilal pon oke)
1 biji cili hijau
5 biji cili padi (x letak pon xper)
1 inci halia (ketuk atau potong)
1/2 biji bawang besar (racik halus)
1 ulas bawang putih (racik halus)
sedikit air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya :

Ikan kembung yang telah siap digoreng boleh diketepikan..
*tips : ikan x perlu goreng terlalu garing nanti keras kedekung  x sodapp! goreng lite2 jer k...
pastu panaskan minyak..
bila minyak dah agak panas boleh masukkan bawang besar, bawang putih, cili hijau, cili api n halia..
tumiskan sampai naik bau..pastu boleh masukkan taucu n air asam jawa tadi..
*anggaran air asam jawa lebih kurang 2-4 sudu besar jer..
godek-godek sekejap atas dapur..kalau rasa cam pekat boleh tambah air sket..
pastu..masukkan ikan goreng tadi..
kacau jap kasi rata pastu boleh tutup api n hidang..


taraa...ni lah hasilnya..

Mudah jer kan?
selamat mencuba yer.. ;)

Jazakallahu khairan jazak









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
I dont know since when i like to rant all the way about my life..my feeling..not so me anyway..but since am ranting..am feel much more better..release..Alhamdulillah..am here not to please people n everyone of you..am ranting what i want..feel free not to read it, if you're annoyed with my writings..