Saturday, February 8, 2014

Resepi Sambal Udang Petai

Assalamualaikum

Salam ukhuwah buat semua sahabat yang disayangi..di mana jua kalian berada..
Selawat dan salam buat junjungan besar SAW..

Sahabat semua dah lunch ker?
masak aper hari nie? semalam sempat membeli udang putih kat JJ n petai kat pasar malam..
memang niat nak wat sambal udang petai hari ni..
lama jugak x wat sambal udang petai nie..as usual ade citer disebaliknya..
hehehe...ade jer citer kan..hatta lauk pon ade moment jugak yang xboleh lupa..sighhhh...
xper lah lupakan lah ape pon citer disebaliknya..

sebenarnyer..bukan reti pon nak makan petai nie..omma pon kata watper beli klau x makan...ngeee~
 xper omma kan boleh jadi tukang makan..hehe..

Panjang pulak muqaddimah nyer..jom2 intai resepinya..resepi warisan omma..


sambal udang petai

bahan-bahannya :-

10-15 ekor udang (saiz sederhana)
2 papan petai di kopek kulit n dibelah dua
1 1/2 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
cili boh
ais asam jawa
garam
gula
minyak 

Cara-cara membuatnya :-
panaskan minyak tumiskan bawang yang telah dikisar sehingga naik bau..kemudian masukkan cili boh..ikut kepedasan masing-masing..tumis sampai cili masak..pastu boleh masuk garam, gula secukup rasa..masukkan air asam jawa..jangan terlebih air asam..nanti masam kurang sedap..
kemudian boleh masukkan petai..n udang..godek2 kejap sampai udang masak..
boleh tutup api n hidang..

mudah n simple jer.. :)

selamat mencuba

Jazakallahu khairan jazak





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
I dont know since when i like to rant all the way about my life..my feeling..not so me anyway..but since am ranting..am feel much more better..release..Alhamdulillah..am here not to please people n everyone of you..am ranting what i want..feel free not to read it, if you're annoyed with my writings..