Assalamualaikum
Salam ukhuwah buat semua yang sudi singgah di sini..semoga ukhuwah ini abadan abada lillahi taala..
Selawat buat junjungan kita SAW..Sollu A'laih..
Hari ni baru sempat nak update resepi bihun singapore ni..
Nie menu pagi Ahad..last weekend..
Omma kata nak makan Bihun Singapore week before tu lagi..
Tapi..since byk tentative program..x sempat nk masak untuk omma..
Then..last weekend yang free dapat jugak penuhi hajat omma nk makan Bihun Singapore..
Jom check out bahan-bahannya
1/2 bungkus bihun @ 2keping (rendamkan)
1 1/2 biji bawang besar (Blendkan)
3 ulas bawang putih (Blendkan)
2biji cili merah (diracik nipis)
Sawi n carrot (potong ikut suka)
bebola seafood (boleh ganti lain ikut citarasa memasing)
1/2 sudu teh lada hitam
garam
sedikit minyak
cara -cara membuatnya :
panaskan minyak..tumiskan bawang yang telah diblendkan..sampai naik bau..kemudian masukkan bebola seafood..boleh masukkan sekali garam secukup rasa dan lada hitam..agak2 bebola masak masukkan sayur mayur..kemudian masukkan juga bihun..gaul rata..tambah sedikit air if bihun keras..kemudian masukkan cili merah..gaul rata..pastikan bihun lembut sebelum tutup api dapur yerr..
kemudian..sedia untuk dihidang..
Selamat mencuba!
mudah-mudah jer ni.. ;)
Jazakallahu khairan jazak
2biji cili merah (diracik nipis)
Sawi n carrot (potong ikut suka)
bebola seafood (boleh ganti lain ikut citarasa memasing)
1/2 sudu teh lada hitam
garam
sedikit minyak
cara -cara membuatnya :
panaskan minyak..tumiskan bawang yang telah diblendkan..sampai naik bau..kemudian masukkan bebola seafood..boleh masukkan sekali garam secukup rasa dan lada hitam..agak2 bebola masak masukkan sayur mayur..kemudian masukkan juga bihun..gaul rata..tambah sedikit air if bihun keras..kemudian masukkan cili merah..gaul rata..pastikan bihun lembut sebelum tutup api dapur yerr..
kemudian..sedia untuk dihidang..
Selamat mencuba!
mudah-mudah jer ni.. ;)
Jazakallahu khairan jazak
No comments:
Post a Comment