Assalamualaikum
Salam ukhuwah semua..moga jalinan ukhuwah ini sentiasa di bawah redha-Nya..Ameen
Selawat dan salam buat Kekasih Allah..Muhammad S.A.W
Emm..korang..meh nak tanya sikit..
betul ke masak lomak cili api ni berasal dari nogoghi semilan?
Den sangat tak sure mengenainya..tapi sejak azali masak lomak memang sinonim dengan nogoghi semilan ni..
According to my omma..masak lomak nie paling mudah and sebenarnya masakan untuk orang yang kurang rajin memasak..macam den la yo..tee hee..
Sebab masaknyer amatlah mudah and simple
Even mudah..tapi..
Tak semua orang suka makan masak lemak cili api..sebab pedas..sebab org buat cair dn sebagainya..
Tapi saper org nogoghi kek sini..kalau tak makan masak lomak cili api nih memang pelik lah bunyinya kan..
Oke-ii.. masak lomak nih den tak pakai santan tau..untuk kesihatan kita pakai susu cair..supaya tak lah berlomak sgt kan..hee..
pastu extra pedas..sebab if tak pedas tak ada kick laa masak lomak nih..
Tapi yang tak suka pedas sangat boleh kurangkan cili api.. ;)
pastu extra pedas..sebab if tak pedas tak ada kick laa masak lomak nih..
Tapi yang tak suka pedas sangat boleh kurangkan cili api.. ;)
Meh den nak share resepi masak lemak yang paling ringkas n mudah..
Bahan-bahannya
10 - 15 ekor udang bersaiz sederhana besar
Segenggam cili api (ditumbuk lumat)
Satu biji bawang besar (ditumbuk lumat)
Satu tangkai serai (dititik)
1/2 tin susu cair
Garam
Kunyit
*tomato (option)
Cara membuatnya
Masukkan udang yang telah siap disiang dan dibersihkan ke dalam periuk..kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk..masukkan juga serai, garam, serbuk kunyit..tuangkan susu cair dan ditambah dengan sedikit air..didihkan di atas dapur.. if nak letak tomato..boleh letak last skali..
Siap didih boleh tutup api and hidangkan
Senang n mudah.. ;)
Selamat mencuba yerr..
Jazakallahu khair
Bahan-bahannya
10 - 15 ekor udang bersaiz sederhana besar
Segenggam cili api (ditumbuk lumat)
Satu biji bawang besar (ditumbuk lumat)
Satu tangkai serai (dititik)
1/2 tin susu cair
Garam
Kunyit
*tomato (option)
Cara membuatnya
Masukkan udang yang telah siap disiang dan dibersihkan ke dalam periuk..kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk..masukkan juga serai, garam, serbuk kunyit..tuangkan susu cair dan ditambah dengan sedikit air..didihkan di atas dapur.. if nak letak tomato..boleh letak last skali..
Siap didih boleh tutup api and hidangkan
Senang n mudah.. ;)
Selamat mencuba yerr..
Jazakallahu khair
No comments:
Post a Comment