Saturday, February 22, 2014

Resepi Kuih Karipap *for beginner mcm kiter ;)*

Assalamualaikum

Salam ukhuwah fillah buat teman..sahabat..di mana jua kalian berada.. semoga kalian baik-baik sahaja menjalani rutin harian di bawah limpah dan rahmat Nya..Selawat dan salam buat Baginda SAW..Sollu A'laih..

Baru hari nie berkesempatan nak mengupdate alkisah karipap..
saper yang x suka makan karipap?mesti xder kan..kira karipap nie kuih muih Malaysia yang paling famous lah nak dibanding dengan kuih muih yang lain..
Nostalgia karipap pon macam-macam jugak..
 dulu kecik-kecik makan karipap makan kulit jer inti dibuang..licin kulit..inti dlm tong sampah..
ade plk yang makan hat yang bunga dia jer sampai licin botak...n selebihnya kasi cik mama tolong habiskan..
ade pulak yang makan karipap pening..mual..sebu.. (kita lah tuh masa kecik2) banned terus karipap..
tapi bila dah besar jadi giler karipap plk..

Meh nak share karipap yang best kat area Keramat nih..
(1) Karipap Ateh (Makcik ku yang tokey kueh-mueh)
(2) Karipap jiranku (serius xtau pon dia wat kueh before this)
(3) Karipap Makcik kat Pasar Tani, Setiawangsa (klau nak beli memang ramai ler..)
(4) Karipap Besar kat Dato Keramat (Super Besar..)
(5) Karipap Makcik Nasi Lemak kat ngan LRT, Jelatek..

Dah macam buat iklan jer nih... hehehe..
Disebabkan oleh kegilaan terhadap kueh yang satu nih.. inisiatif untuk belajar membuat karipap sendiri adalah satu kemestian..biasalah..1st attempt..try n error.. 2nd attempt..still try and  error..but.. much more better lah..hehehe..suka buat kalau jadi..kalau x jadi..sgt frust!

Karipap a.k.a currypuff ;)

Jom nak share caner nak wat karipap.. nih untuk kamu-kamu yang baru nak belajar macam daku yerrr! yang otai-otai..sila beri tunjuk ajar anda.. *peace*  heeee ;)
*xder sukatan yang spesifik..sumer men agak2 jer..*

INTI Karipap 

Bahan-bahannya :-
Beberapa biji kentang (dibuang kulit dan dipotong dadu)
Bawang Merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Serbuk Kari (bancuh dengan sedikit air)
Garam 
Gula
Cili Boh *untuk pedas, x letak pon xper*
Daun Sup
Daun Kari *kita x letak*
Air
Minyak

Cara membuatnya :-

Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan yang dikisar sampai naik bau. kemudian masukkan cili boh dan serbuk kari. tumis sehingga pecah minyak. kemudian masukkan kentang.masukkan jugak garam and gula secukup rasa..godek2 sampai rata n masukkan air tambahkan air sehingga kentang betul2 empuk..
biarkan inti tu kering x berkuah n kemudian boleh masukkan daun sup..godek2 atas kuali..dah betul2 kering boleh tutup api n biarkan sejuk..

inilah rupa inti kita yang telah siap dimasak

sambil nak tunggu inti sejuk..boleh ler wat kulit karipap..
kulit ni pon ikut suka juga xder specific sukatan...

kulit karipap..uli sampai jd camni..

Jom intai bahan nak wat kulit pulak..

Bahan-bahannya :-

Mentega dicairkan 
tepung gandum
Air sejuk
garam

cara - cara membuatnya :-

mentega yang dicairkan tuang dalam tepung gandum...gaulkan sampai rata..masukkan garam secukup rasa..dan tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut..
kemudian boleh gelek ngan roller sampai agak2 nipis..tp jgn nipis sgt ehh...doh yang dah digelek tadi boleh letak kat acuan karipap..letak inti..kapit dia..tadaaaa..jadilah cam pic kat bawah nih...

Inilah karipap yg telah siap diproses..
Sangat gebusss oke.. ;)

Pastu boleh goreng..klau xnk goreng..pack comey2 dlm bks..frozen kn..nk mkn baru goreng.. ;)

Selamat mencuba..

Jazakallahu khairan jazak..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
I dont know since when i like to rant all the way about my life..my feeling..not so me anyway..but since am ranting..am feel much more better..release..Alhamdulillah..am here not to please people n everyone of you..am ranting what i want..feel free not to read it, if you're annoyed with my writings..